Hoi, welkom bij Be Someone - Els!
Als je via de scancode op deze pagina bent terecht gekomen, dan ben je waarschijnlijk de geluksvogel die een kaartje in je brievenbus mocht ontvangen. Het krijgen van een kaartje is al een cadeau op zichzelf maar hier op deze pagina krijg je nog allemaal extra cadeautjes! Bij elk kaartje hoort wat uitleg en een oefening / oefeningen. Wees welkom om ze allemaal te ontdekken.

BE HAPPY
Gelukkig zijn, willen we dat niet allemaal? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nochtans dat als we halsstarrig zoeken naar geluk we dit hoogstwaarschijnlijk niet zullen vinden. Het dagelijks ervaren van kleine gelukjes - zoals een parkeerplek voor de deur, de regen die net stopt wanneer je met de fiets naar huis vertrekt, ... - daar ligt het ware geluk.
Maar hoe doe je dat? Aandacht hebben voor al die kleine gelukjes die in je leven passeren? En hoe kan je het ervaren van positieve emoties nog vergroten?
Vanuit evolutionair standpunt gezien, is ons brein geprogrammeerd om vooral aandacht te hebben voor het negatieve. Niet onlogisch aangezien we lange tijd als nomaden leefden waarbij het van levensbelang was om gevaar onmiddellijk waar te nemen. Niemand wil verorberd worden door een roofdier dat je net niet zag of vergiftigd worden door een bes die niet geschikt is om te eten. En ondanks onze levensomstandigheden aangepast zijn door allerlei revoluties in onze maatschappij en we niet meer leven als nomaden, is ons brein niet mee geëvolueerd. Zijn we dan gedoemd? Neen, gelukkig niet!
We zijn wel degelijk in staat om onze blik op de wereld te trainen. En alles wat je aandacht geeft groeit! Zo dus ook onze positieve blik op de wereld en het ervaren van positieve emoties.
Betekent dit dat je nooit nog negatieve emoties zal ervaren? Neen. Dat is een illusie. Positieve en negatieve emoties wisselen elkaar af. Zie het als een oneindigheidsteken waarbij je van de ene kant (+) naar de andere kant (-) beweegt zonder dat er ooit een einde is. Wel is uit onderzoek gebleken dat we negatieve emoties beter onthouden dan positieve dus het is extra belangrijk om de positieve emoties / ervaringen te trainen en te verhogen. En daarvoor heb je hier toegang tot verschillende kleine oefeningen die je aandacht voor kleine gelukjes zal doen toenemen! Veel plezier met de uitvoering!
- intens positieve ervaringen
- het glimlach experiment
- random act of kindness
- tijdreizen
Vergeet vooral niet te genieten van de reis onderweg naar je gelukkige zelf!

BE MINDFUL
In onze gejaagde maatschappij waar we heel wat ballen in de lucht moeten houden, zijn we meer dan ooit op zoek naar rust. Vertragen - rust vinden in je hoofd - dat doe je niet van de ene dag op de andere. Het vergt best wat oefening en inspanning om meer aandacht te hebben voor datgene dat je rust kan bieden.
Er bestaan allerlei methodes om rustiger te worden zoals yoga beoefenen, ademhalingsoefeningen doen, mindfulness trainen (je aandacht in het hier en nu trainen), maar ook sporten zoals fietsen of lopen kunnen een gevoel van een leeg hoofd in de hand werken. Voor iedereen werkt er iets anders en het is belangrijk dat je uitzoekt wat voor jou net werkt.
Zoals je kan lezen bij het kaartje 'Be Happy' hierboven, is ons brein geprogrammeerd om meer aandacht te hebben voor het negatieve. We zijn dan ook geneigd om te piekeren over alles wat niet goed loopt. Ook dat kan heel wat onrust met zich meebrengen in ons hoofd.
We liggen vaak wakker van een heleboel dingen waarover we weinig tot geen invloed hebben. En dat is ook de eerste stap naar meer rust in je hoofd: accepteren wat je niet kan veranderen. Wanneer je meer inzicht krijgt in waarop je al dan niet invloed hebt, geeft dit je de mogelijkheid dingen echt los te laten. Zo kunnen we oneindig lang tobben over het slechte weer dat ze voorspellen op bv. jouw trouwfeest maar tot op heden hebben we geen invloed op de weersomstandigheden. Een goede oefening is om dan te gaan kijken naar welke dingen je wel kan aanpassen (een mooie paraplu voorzien, een tent voor de receptie, ...) zodat dat slechte weer geen (of minder) invloed heeft op je geplande activiteit én bijhorend op je gemoed. Win-win dus!
Op internet of sociale media zijn er voldoende apps of dergelijke voorhanden indien je interesse hebt om yoga, mindfulness of ademhalingstechnieken uit te testen. Wat ik je hier wil meegeven is de oefening van de cirkel van invloed zodat je meer grip krijgt op je gedachten én ze dus ook kan ombuigen.
Veel succes!

BE GRATEFUL
Voel jij je wel eens net als Calimero? Het zwarte kuikentje dat telkens bleef herhalen 'jij bent groot en ik ben klein, en dat is niet eerlijk.' Door altijd te kijken naar wat een ander heeft of kan, beland je vanzelf in de negatieve gedachte dat de wereld niet eerlijk is. Het is moeilijk om dan nog dankbaar te zijn voor de kleine en grote dingen die jij wel hebt of realiseert. En toch is dankbaarheid de sleutel tot een gelukkiger leven.
Dankbaarheid, een groot begrip maar heel toegankelijk om in te oefenen. Ook in moeilijke momenten of zwaardere periodes in je leven, blijkt oefenen in dankbaarheid een positief effect te hebben. Volgens Martin Seligman - grondlegger van de positieve psychologie - is het één van de krachtigste interventies die je kan toepassen en verhoogt het je welbevinden en het ervaren van positieve emoties.
En gelukkiger zijn, meer positieve dan negatieve emoties ervaren, ... is dat niet wat we allemaal willen? Het is mogelijk, voor iedereen die de wil heeft om de eigen gedachten aan te pakken en te groeien naar een nieuwe mindset.
Oefenen in dankbaarheid kan op verschillende manieren maar de kern blijft hetzelfde. Je zoekt naar positieve ervaringen doorheen je dag waardoor je automatisch meer aandacht zal hebben voor al het goede dat op je pad komt.
Wil je graag aan de slag met dankbaarheid? Dan kan je kiezen uit 3 oefeningen, nl.:
- dankbaarheidsdagboek
- zonnestraaltje van de dag
- dankbaarheidswandeling
De beschrijving van wat je moet doen, kan je vinden in de pdf van de betreffende oefening. Succes!

BE BRAVE
Moed - moedig zijn - ... dat heb of ben je in situaties die je uitdagen. En helaas horen ook die dagen bij het leven. De positieve psychologie claimt niet dat het leven enkel rozengeur en maneschijn is. Dat zou een utopie zijn. We worden in ons leven altijd geconfronteerd met moeilijke en uitdagende gebeurtenissen. Wat we dan nodig hebben is onze veerkracht.
Veerkracht definiëren we als de vaardigheid om bij tegenslag en stress weer terug te veren én er zelfs door te groeien. Zie het als je eigen persoonlijke hooizolder die je doorheen de jaren vult met hooi tot er iets moeilijks op je pad komt en je dus gebruik kunt maken van je reserves.
Veerkracht ligt ook in het terugveren van negatieve emoties naar positieve emoties. Bij kleine uitdagingen hebben we de tools om dit zelf te doen maar bij grotere uitdagingen of tegenslagen hebben we hier hulpbronnen voor nodig. Onze hulpbronnen bestaan uit mensen uit onze versterkende kring, uit onze talenten en vaardigheden.
Veerkracht is een complex gegeven, je kan er op verschillende tijdstippen in je leven aan werken. Zo kan je je veerkracht versterken vóór er iets mis loopt (denk opnieuw aan die hooizolder), je kan tijdens tegenslagen werken aan je veerkracht én je kan aan de slag met je veerkracht na de moeilijke periode / gebeurtenis in je leven. Belangrijke kanttekening: negatieve emoties zoals verdriet, teleurstelling, machteloosheid, ... mogen er ook gewoon eerst zijn. Geef ruimte om ook deze emoties te voelen wanneer het moeilijk gaat. En kijk wanneer het voor jou mogelijk is om dan met de oefeningen aan de slag te gaan om jezelf weer veerkrachtiger te maken.
Hieronder kan je voor elke periode een oefening vinden om je veerkracht te verhogen:
1. Je (hulp)bronnen in kaart brengen
2. Leer over je copingsstijlen en zoek hoe je ze kan uitbreiden
3. Schrijf je eigen veerkrachtrecept en stel zo je veerkrachtenkookboek samen
Ervaar je te veel stress of negatieve gevoelens? Geraak je er zelf niet uit? Aarzel dan niet om een coach of psycholoog onder de arm te nemen.

BE CONFIDENT
Barst jij van zelfvertrouwen? Of twijfel je vaak of je wel iets kan? Bij de meeste mensen is de mate van zelfvertrouwen afhankelijk van de specifieke taak of situatie. Bij het uitvoeren van een bepaalde taak in een bepaalde situatie kan je zelfvertrouwen hoger liggen dan bij eenzelfde taak in een andere situatie. Of omgekeerd. Dat is volledig normaal.
Zelfvertrouwen kunnen we gelukkig ook opbouwen. Eerst en vooral hebben we dan een groeimindset nodig waarbij we geloven dat we alles kunnen leren wat we willen leren. Talenten of vaardigheden zijn geen vaststaande feiten die je wel of niet hebt, je bent steeds in de mogelijkheid iets te trainen / te vergroten.
Maar hoe train / vergroot je je zelfvertrouwen? Daarvoor kijken we naar de expert op dit domein, nl. Albert Bandura - sociaal psycholoog. Zijn definitie van zelfvertrouwen is de volgende: "Zelfvertrouwen is het geloof in je vermogen om acties te organiseren en uit te voeren en dit in huidige als toekomstige situaties."
Volgens Bandura bouw je zelfvertrouwen op door te oefenen op volgende domeinen:
1. Visualiseer je succes
2. Leer van je rolmodel
3. Stel doelen en maak plannen
4. Van proberen kan je leren (ervaren en oefenen)
5. Reflecteer op jezelf
6. Luister naar je lichaam en zorg voor je lichaam
Een hele boterham maar zelfvertrouwen kweek je niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk om te vertrouwen op het proces en stap voor stap te bouwen aan die zelfzekere versie van jezelf! You can do it!!
In de oefening die hier is toegevoegd, vind je een werkblad waarbij je over alle 6 de domeinen kan nadenken en ze concreter kan maken. Toch nog hulp nodig? Zeer welkom in mijn praktijk om samen te werken naar die zelfzekere jij die vast en zeker aanwezig is!
Vond je het leuk om een kaartje in je bus te krijgen? En heb je iets gehad aan de oefeningen op deze pagina? Maak dan een leuke foto en deel deze op sociale media en tag @besomeone_els! Zo kunnen we samen nog meer #kleinegelukjes de wereld insturen.
Het krijgen van een kaartje met een persoonlijke boodschap zorgt meestal voor een glimlach op iemands gezicht. Wees geïnspireerd door deze kaartjes en stuur ook eens iemand een kaartje, zomaar, met een positieve aanmoedigende boodschap. Ik ben zeker dat het de andere persoon veel deugd zal doen!

De kaartjes werden met veel liefde gedrukt door de leerlingen van @printmediakunstkaai. Ik kreeg van een laatstejaarsstudent de hele uitleg over het drukproces. Heel boeiend om ook dit stukje te leren kennen. Naast een interessante uitleg over het drukproces, kreeg ik ook een mooi levensverhaal te horen. Eentje met toekomstdromen, een voorbeeldfunctie naar jongere broers en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar de maatschappij. Ik ben trots op mijn kaartjes maar ook zeker zo trots op wat deze jongeman al heeft bereikt én nog zeker zal bereiken!
